تحصیل در ترکیه

طی سال های اخیر کشور ترکیه به یکی از کشورهای  مطرح برای توریست های کشورهای آسیای میانی، خاورمیانه و کشورهای حاشیه خلیج فارس تبدیل شده است. در این راستا، با توجه به اینکه اقتصاد کشور ترکیه متکی بر توریست می باشد، دولتمردان این کشور گام های مهمی در راستای توسعه دانشگاه کشور ترکیه برداشته اند و در حال حاضر از سال 2002 اکثریت دانشگاه دولتی و خصوصی یا همان واکیف ترکیه عضو از فرایند بولونیا بوده و سیلاب دروسی اکثریت دانشگاه و مواد درسی پاس شده در ترکیه مورد تایید اتحادیه اروپا می باشد.

در عصر حاضر، تحصیلات دانشگاهی از اهمیت ویژه برخوردار است به طوری که افراد صرفا به تحصیلات لیسانس خود را محدود نکرده و تمایل دارند با تحصیل در مقاطع تکمیلی و انجام تحقیقات علمی در گسترش علم و دانش بشر مشارکت فعالانه داشته باشند. کشور ترکیه نیز از این مهم غافل نبوده می توان مدعی شد که در تمامی دانشگاه های دولتی و خصوصی تمامی رشته های جدید و میان رشته های نوپا در تمامی مقاطع تحصیلی با کیفیت و استاندارد های جهانی تاسیس شده و توسط اساتید مجرب و بروز ارائه می شود.

همانند هرکشوری، ورود به دانشگاه های ترکیه نیز مستلزم یک سری شرایط قبولی می باشد و این شرایط نسبت به هر رشته و مقطعی که در آن قصد تحصیل را دارید متفاوت است، اما همانطور که ذکر کردیم اقتصاد کشور ترکیه توریست محور بوده و شرایط قبولی در دانشگاه های دولتی به مراتب آسانتر بوده و بعضا امکان بورس نیز مهیا است. به طور کلی در ادامه این مطلب شرایط ورود به مقاطع مختلف در دانشگاه های ترکیه را شرح خواهیم داد.

مقطع کاردانی و کارشناسی (Önlisans  و Lisans)

دوره کاردانی  و کارشناسی در ترکیه به ترتیب دو سال و چهار سال می باشد. شرط ورود به این دو دوره در دانشگاه های دولتی ترکیه داشتن نمره YÖS یا SAT و گاها صرفا با ارائه مدرک دیپلم و ریز نمرات نیز می توان برای رشته های مشخصی درخواست تحصیل به دانشگاه مربوطه داشت. لازم است خاطرنشان کنیم که آزمون YÖS توسط هر دانشگاه تحت نظارت YÖK و OSYM برگزار می شود، این در حالی است که آزمون SAT توسط College Board آمریکا برگزار می شود. در اکثر مواقع جهت تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه، متقاضی باید در آزمون YÖSهر دانشگاه شرکت کند، البته برخی مواقع نمره YÖS دانشگاه های مادر مانند دانشگاه استانبول، قابل ارائه به سایر دانشگاه نیز هست. در هر دو آزمون مذکور از دروس هندسه و ریاضی سوالات طراحی می شود، با این تفاوت که در آزمون YÖS  استعداد تحصیلی دانش آموز یا همان سطح هوش، سنجیده می شود، ولی در آزمون SAT سطح دانش زبان انگلیسی دانش آموز مورد سنجش قرار می گیرد.

شیوه پذیرش در مقاطع کاردانی و کارشناسی در دانشگاه های دولتی متفاوت و سریعتر است، البته اگر از دانش زبان انگلیسی سطح متوسط به بالا برخوردار باشید، زیرا اکثر رشته های دانشگاه های خصوصی به زبان انگلیسی تدریس می شود، البته در این بین دانشگاه هایی نیز هستند که برای مثالرشته دندانپزشکی را به دو زبان انگلیسی و ترکی استانبولی تدریس می کنند.

مقطع تحصیلات تکمیلی (Lisansüstü Eğitim)

تحصیل در مقطع ارشد و دکترا در کشور ترکیه یکی دیگر از گزینه های قابل توصیه برای متقاضیان خارجی است، زیرا دانشگاه های ترکیه از آزمایشگاه ها، کتابخانه ها و منابع الکترونیکی بروز برخوردار بوده و دانشجو پس از گذراندن دروس اولیه مقاطع تکمیلی، از ترم دوم وارد فرآیند پایان نامه می شود. در واقع، دورهای تحصیلات تکمیلی در دانشگاه های ترکیه بیشتر پژوهش محور بوده و اساسا تمرکز دانشجو باید بر روی پایان نامه و انجام کارهای پژوهشی باشد و یکی از ویژگی های مهم مقطع ارشد و دکتری در ترکیه در این واقعیت نهفته است که شما به هر موضوع تحقیقاتی علاقه داشته باشید، استاد راهنمای مربوطه را به راحتی پیدا خواهید کرد. ورود به مقطع ارشد و دکتری در دانشگاه های دولتی ترکیه مستلزم ارائه مدرک زبان و GRE است. البته، در کنار این مدارک، چند مستند کمکی نیز که شانس پذیرش متقاضی را افزایش میدهد، وجود دارد که براساس هر دانشگاه متفاوت است. ورود به دانشگاه های خصوصی ترکیه جهت تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری نیز مستلزم ارائه مدرک زبان می باشد، و ارائه هرگونه مدرک خاص نیز شانس بورسیه شما را در دانشگاه خصوصی افزایش می دهد.

لیست دانشگاه های طرف قرار داد